Moje 3 najlepsze przepisy z 2017 na pyszne i zdrowe słodycze! Większość z tych słodkości Pogodne miały okazję skosztować między zajęciami! Te zdrowe przekąski są w sam raz do kawki albo herbatki! Oczywiście, jak wszystko, trzeba jeść z umiarem 😉

JAGLANE RAFAELLO (KULKI KOKOSOWE)
(znalezione na stronie Widzimrki)

Składniki:
150 g suchej kaszy jaglanej
1 – 1,5 szklanki mleka kokosowego i 0,5 – 1 szklanki wody (proporcje wedle uzania, im więcej mleka, tym intensywniejszy smak)
70 g wiórków kokosowych + do obtoczenia
2 łyżki mąki kokosowej (może być też mąką migdałowa, można także po prostu zmielić migdały)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
5-6 łyżeczek ksylitolu (lub miodu, syropu daktylowego, syropu z agawy – wedle upodobań)
1 łyżka oleju kokosowego

Kaszę ugotować w mleku kokosowym i wodzie. Jeszcze ciepłą masę zmiksować z resztą składników. Formować kuleczki i obtaczać w wiórkach. Przechowywać w lodówce. Po schłodzeniu najlepsze

 

CZEKOLADOWE CIASTO Z FASOLI
(bez mąki, cukru, glutenu i laktozy)

Skladniki:
500g czerwonej fasoli (z puszki: odlałam wodę i dokładnie przepłukałam)
4 łyżki naturalnego kakao
9 daktyli (wcześniej sparzonych)
3 łyżki miodu (albo innego słodzika)
2 banany
4 jajka
3 łyżki oleju kokosowego
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki migdałów/wiórek kokosowych

Wszystkie składniki oprócz migdałów/wiórek kokosowych wrzucałam sukcesywnie do miski i blendowałam (możesz też użyć miksera). Robiłam to do uzyskania gładkiej masy, którą przelałam w dwie formy (ja użyłam silikonowych) i posypałam wierzch rozdrobnionymi wcześniej migdałami (możesz też użyć wiórek kokosowych). Całość włożyłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiłam na godzinę. Po ostudzeniu ciasto włożyłam na kilka godzin do lodówki i po kilku godzinach podałam je z truskawkami;-) Pycha!

 

CIASTECZKA OWSIANE
(tymi ciasteczkami nowa instruktorka Magda częstowała nas na dniu pokazowych zajęć)

Składniki:
1 szklanka maki pszennej lub ryżowej
1 łyżeczka sody
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka wiórek kokosowych
80 g rodzynek
80g żurawiny
260g oleju kokosowego
6 łyżek miodu.

Wymieszać wszystkie składniki sypkie, miód i olej roztopić, dodać 2 łyżki wody i połączyć z reszta składników. Piec 15 minut w temperaturze 150 stopni.

Smacznego!