1. ORZECHOWE POGODNE KULKI MOCY
Składniki:
100g orzechów nerkowca
20g pestek dyni
25g pestek słonecznika
35g migdałów
115g daktyli
25g wiórków kokosowych
70g masła orzechowego
1/3 łyżeczki cynamonu
do posypania można użyć kakao, wiórek kokosowych, maku itp.
Wykonanie:
Kilka godzin wcześniej zostawić do namoczenia: nerkowce, pestki dyni
i słonecznika, daktyle i migdały. Odsączyć z wody i zmiksować.
Następnie do gotowej masy dodajemy wiórki, masło orzechowe i cynamon. Mieszamy i wkładamy masę na 15 minut do zamrażarki.
Następnie formujemy kulki (mi wyszło 30 małych kuleczek).
Wstawiamy je na 10 minut do zamrażarki i gotowe. Kulki można przechowywać w zamrażarce (do 3 tygodni) lub w lodówce (kilka dni).
INSPIRACJA: www.rabarbarowo.pl
2. BROWNIE Z BATATÓW – BEZ CUKRU, LAKTOZY I GLUTENU
Składniki:
na tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową blaszkę 20×20 cm
1/2 szklanki kakao
3 jajka
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
4 łyżki mąki kokosowej
ulubione owoce (niekoniecznie)
Wykonanie:
Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Studzimy. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Do miski z batatami wrzucamy namoczone daktyle (bez wody) i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Blendujemy na gładką masę. Masa ma być gęsta.
Jeśli używamy metalowej foremki, wykładamy ją papierem do pieczenia. Jeśli używamy sylikonowej, niczym jej nie smarujemy i nie wykładamy. Masę przekładamy do formy i wyrównujemy. Jeśli dodajemy do masy owoce, układamy je na cieście i delikatnie dociskamy.
Pieczemy 35 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni),Po tym czasie zostawiamy na jakieś pół godziny do wystudzenia a później przekładamy do lodówki. Ciasto nadal będzie maziste i delikatne, należy ostrożnie przekładać je na talerze.
PRZEPIS: mamagerka.pl/
3. KULKI KOKOSOWE (JAGLANE RAFFAELLO)
Składniki:
150 g suchej kaszy jaglanej
1 – 1,5 szklanki mleka kokosowego i 0,5 – 1 szklanki wody (proporcje wedle uzania, im więcej mleka, tym intensywniejszy smak)
70 g wiórek kokosowych + do obtoczenia
2 łyżki mąki kokosowej (może być też mąką migdałowa, można także po prostu zmielić migdały)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
5-6 łyżeczek ksylitolu (lub miodu, syropu daktylowego, syropu z agawy – wedle upodobań)
1 łyżka oleju kokosowego
Wykonanie:
Kaszę ugotować na mleku kokosowym i wodzie. Jeszcze ciepłą masę zmiksować z resztą składników. Formować kuleczki i obtaczać w wiórkach. Przechowywać w lodówce. Po schłodzeniu najlepsze
4. POGODNE KULKI MOCY „DAKTYLOWE“
Składniki (ok. 50 kuleczek):
300 g daktyli
2 szklanki zmielonych różnych orzechów
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki amarantusa ekspandowanego
wiórki kokosowe do obtoczenia
Wykonanie:
Daktyle moczyłam pól godziny w gorącej wodzie, odcedziłam.
Później wszystko razem zblendowałam, uformowałam kuleczki
i obtoczyłam w wiórkach kokosowych.
Przed podaniem schodziłam w lodówce.
Przypominajka!
Karnety na grudniowe zajęcia już dostępne w systemie! Wejście przez pogodnastudio.pl po kliknięciu w menu w strefę klienta.
?Tylko do 5.12. do 23:59 kupisz karnet 20% taniej i dostaniesz do niego jedno wejście gratis!