fbpx

1. ORZECHOWE POGODNE KULKI MOCY

Składniki:

100g orzechów nerkowca

20g pestek dyni

25g pestek słonecznika

35g migdałów

115g daktyli

25g wiórków kokosowych

70g masła orzechowego

1/3 łyżeczki cynamonu

do posypania można użyć kakao, wiórek kokosowych, maku itp.

Wykonanie:

Kilka godzin wcześniej zostawić do namoczenia: nerkowce, pestki dyni
i słonecznika, daktyle i migdały. Odsączyć z wody i zmiksować.
Następnie do gotowej masy dodajemy wiórki, masło orzechowe i cynamon. Mieszamy i wkładamy masę na 15 minut do zamrażarki.
Następnie formujemy kulki (mi wyszło 30 małych kuleczek).
Wstawiamy je na 10 minut do zamrażarki i gotowe. Kulki można przechowywać w zamrażarce (do 3 tygodni) lub w lodówce (kilka dni).

INSPIRACJA: www.rabarbarowo.pl

2. BROWNIE Z BATATÓW – BEZ CUKRU, LAKTOZY I GLUTENU

Składniki:
na tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową blaszkę 20×20 cm

2 duże bataty (700 g, waga nieobranych)100 g daktyli

1/2 szklanki kakao

3 jajka

3 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej

4 łyżki mąki kokosowej

ulubione owoce (niekoniecznie)

Wykonanie:

Bataty obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości. Studzimy. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Do miski z batatami wrzucamy namoczone daktyle (bez wody) i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Blendujemy na gładką masę. Masa ma być gęsta.

Jeśli używamy metalowej foremki, wykładamy ją papierem do pieczenia. Jeśli używamy sylikonowej, niczym jej nie smarujemy i nie wykładamy. Masę przekładamy do formy i wyrównujemy. Jeśli dodajemy do masy owoce, układamy je na cieście i delikatnie dociskamy.

Pieczemy 35 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni),Po tym czasie zostawiamy na jakieś pół godziny do wystudzenia a później przekładamy do lodówki. Ciasto nadal będzie maziste i delikatne, należy ostrożnie przekładać je na talerze.

PRZEPIS: mamagerka.pl/

3. KULKI KOKOSOWE (JAGLANE RAFFAELLO)

Składniki:

150 g suchej kaszy jaglanej

1 – 1,5 szklanki mleka kokosowego i 0,5 – 1 szklanki wody (proporcje wedle uzania, im więcej mleka, tym intensywniejszy smak)

70 g wiórek kokosowych + do obtoczenia

2 łyżki mąki kokosowej (może być też mąką migdałowa, można także po prostu zmielić migdały)

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

5-6 łyżeczek ksylitolu (lub miodu, syropu daktylowego, syropu z agawy – wedle upodobań)

1 łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:

Kaszę ugotować na mleku kokosowym i wodzie. Jeszcze ciepłą masę zmiksować z resztą składników. Formować kuleczki i obtaczać w wiórkach. Przechowywać w lodówce. Po schłodzeniu najlepsze

4. POGODNE KULKI MOCY „DAKTYLOWE“

Składniki (ok. 50 kuleczek):

300 g daktyli

2 szklanki zmielonych różnych orzechów

pół szklanki płatków owsianych

pół szklanki amarantusa ekspandowanego

wiórki kokosowe do obtoczenia

Wykonanie:

Daktyle moczyłam pól godziny w gorącej wodzie, odcedziłam.
Później wszystko razem zblendowałam, uformowałam kuleczki
i obtoczyłam w wiórkach kokosowych.
Przed podaniem schodziłam w lodówce.

 

Przypominajka!
Karnety na grudniowe zajęcia już dostępne w systemie! Wejście przez pogodnastudio.pl po kliknięciu w menu w strefę klienta.

?Tylko do 5.12. do 23:59 kupisz karnet 20% taniej i dostaniesz do niego jedno wejście gratis!